دسترسی سریع
Toggleشهر فضایی نئوم در عربستان
شهر نئوم، یکی از پروژههای بزرگ معماری و توسعه در دنیاست که به تازگی آغاز شده و وعده داده است که یکی از شهرهای پیشرو و نمونه در زمینه معماری، پایداری محیطی و فناوری باشد. این شهر، به عنوان یک شهر هوش مصنوعی و نمادی از ترکیب علوم مختلف شناخته میشود و در منطقهای به نام “نئوم” در کشور عربستان سعودی واقع شده است. در این مقاله،در جهانگردان به معرفی شهر نئوم، مختصراً به تاریخچه آن، اهداف و ویژگیهای برجستهاش، و تأثیرات مترتب بر جوامع و جهان برخواهیم پرداخت.
شهر نئوم عربستان در کجا قرار دارد؟
شهر نئوم عربستان با مساحت تقریبی ۲۶ هزار کیلومتر مربع در امتداد دریای سرخ و خلیج عقبه، در تقاطع آسیا، اروپا و آفریقا و در امتداد یکی از شلوغترین شریانهای اقتصادی جهان قرار دارد؛ جایی که بیش از ۷۰ درصد از جمعیت جهان میتوانند تنها با یک پرواز تقریباً ۸ ساعته خود را به آنجا برسانند.
آنطور که ولیعهد عربستان میگوید این منطقه شهری تا سال ۲۰۲۶ میلادی، حدود ۴۵۰ هزار نفر، تا سال ۲۰۳۰ میلادی ۱.۵ تا ۲ میلیون نفر و تا سال ۲۰۴۵ میلادی ۹ میلیون نفر را در خود جای خواهد داد. طبق برنامهریزیهای انجامشده، این پروژه بین سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۳۰ میلادی تکمیل خواهد شد.
تاریخچه شهر نئوم
شهر نئوم به عنوان یک ویژگی توسعهای جدید در سال ۲۰۱۷ توسط محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، معرفی شد. او این پروژه را به عنوان بخشی از برنامه “ویژن ۲۰۳۰” تعریف کرد که هدف آن تغییرات بزرگ در اقتصاد و جامعه عربستان بود. اساس ایده اصلی شهر نئوم به ایجاد یک محیط معیشتی برای توسعه پایدار و مستدام، مبتنی بر فناوریهای نوین و پایداری محیطی بود.
چرا پروژه نئوم بحث برانگیز شده است؟
این پروژه به سه دلیل اصلی یعنی پایداری، زیستپذیری و بحث معارضان قبیلهای بحث برانگیز شده است.
مناقشات مستقیم مرتبط با نئوم مربوط به تخلیه سکونتگاههایی است که قبل از ساخت و ساز انجام میشود. منطقهای که قرار است این پروژه در آن توسعه یابد، موطن تاریخی قبیله الحویطات است و تخمین زده میشود که حدود ۲۰ هزار نفر از اعضای این قبیله برای انطباق با توسعه برنامهریزی شده جابجا شوند.
از سویی دیگر، توسعهدهنده پروژه نئوم ادعاهای زیادی درباره پایداری انرژی در ساخت این پروژه مطرح کرده و گفته هدف ما توسعه ۱۰۰ درصدی این طرح از منابع تجدیدپذیر است. با این حال، نئوم و بویژه شهر لاین به دلیل انتشار کربن مرتبط با ساخت پروژه مورد انتقاد قرار گرفتهاند. فیلیپ اولدفیلد(Philip Oldfield) رئیس دانشکده محیط زیست دانشگاه نیو ساوت ولز، تخمین زده است که این پروژه بیش از ۱.۸ میلیارد تن دی اکسید کربن تولید خواهد کرد.
ویژگیهای برجسته شهر نئوم
هوش مصنوعی و فناوری: شهر نئوم به عنوان یک شهر هوش مصنوعی شناخته میشود. از اجرای شبکههای ارتباطی پیشرفته و اینترنت اشیاء تا استفاده از روباتها و سیستمهای خودران، تکنولوژی در این شهر به شکل گستردهای به کار میرود.
پایداری محیطی: شهر نئوم به تلاش برای کاهش تأثیرات مخرب بر محیط زیست معروف است. از مسائلی مانند تدابیر حفاظت از منابع آبی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر تا ایجاد پوشش سبز و فضاهای عمومی پایدار، این شهر در جهت حفظ محیط زیست تلاش میکند.
اقتصاد دانشبنیان: نئوم به عنوان یک مرکز برای نوآوری و صنعتهای فناوری معرفی شده است. ایجاد شرکتهای فناوری پیشرو و تسهیل سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی در این زمینه برای ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی اهمیت دارد.
زندگی شهری فوقالعاده: شهر نئوم طراحی شده تا به شهروندان زندگی مدرن و راحتی ارائه دهد. از وسایل حمل و نقل عمومی سریع و مدرن گرفته تا امکانات فرهنگی و تفریحی پیشرفته، این شهر به عنوان یک مکان مطلوب برای زندگی شناخته میشود.
تأثیرات بر جامعه و جهان
شهر نئوم نه تنها بر عربستان سعودی بلکه بر جهان نیز تأثیرگذار است. این پروژه میتواند الگویی برای توسعه پایدار در دیگر نقاط جهان ارائه دهد و به ایجاد شهرهای هوش مصنوعی و مستدام بیاندیشد. همچنین، با جذب نخبگان و کارآفرینان از سراسر جهان، میتواند به تبدیل عربستان به یک مرکز جهانی برای فناوری و نوآوری کمک کند.
در نهایت، شهر نئوم به عنوان یک نمونه از ادغام تکنولوژی و پایداری محیطی، اقتصاد دانشبنیان، و طراحی شهری مدرن، یک فرصت بزرگ برای آینده بشریت به حساب میآید. این شهر نمادی از توانمندی انسان در ساختن آیندهای بهتر و پایدارتر است.
واقعا جالب بود